Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Vauva-arjen ruokahuolto - viisi vinkkiä tuoreelle äidille

12/04/2015

Reilu vuosi sitten toimme synnytyssairaalasta kotiin pienen tuhisevan nyytin. Seuravat kaksi viikkoa kuluivat leppoisassa vauvakuplassa. Mies oli kotona ja pyöritti ansiokkaasti arkea  - kantoi valmiit ruoat, välipalat ja litroittain vettä eteni. Päivät hurahtivat uuteen perheenjäseneen tutustuen, imetystä opetellen ja vauvan tahdissa torkahdellen.

Arki ja nälkä yllätti, kun mies palasi töihin. Yhtäkkiä piti yrittää taikoa jostain hetkiä, jolloin kehittää itselleenkin syötävää. Omien ruokien valmistukselle ja syömiselle oli vaikea löytää aikaa. Lapsen nukkuessa oli itsekin levättävä ja lyhenneltävä univelkoja.

Imetyksen myötä sudennälkä iski salakavalasti. Raskausaikana olin suunnitellut surauttelevani itselleni äitiyslomalla lounaaksi terveellisiä smoothieita :) No, smoothieiden valmistus jäi pitkäksi aikaa, kun hedelmien ja vihannesten pilkkominen tuntui ylivoimaiselta urakalta ja blenderin pörinä olisi viimeistään herättänyt lapsen nokosiltaan.

Oli päiviä, jolloin miehen palatessa kotiin töistä olin edelleen yövaatteissa ja viettänyt päivän jumppapallolla pomputellen, vatsavaivojaan itkevää vauvaa tyynnytellen. Sinnitellyt koko päivän persimoneilla, rusinoilla, pähkinöillä, taatelipatukoilla...






Meillä tuoreen äidin ruokahuolto ei vauva-arjen alkumetreillä mennyt ihan oppikirjan mukaan. Tässä vinkkini, joilla voit välttyä samoilta suodenkuopilta:

1. Ennakoi - aloita pakastimen täyttö jo ennen vauvan syntymää. Täytä lokerot ääriään myöten mikrovalmiilla annoksilla hyvää perusruokaa. Ja tärkeä tarkennus: näitä ei ole tarkoitus syödä ensimmäisinä viikkoina (öhm, kuten meillä tehtiin...), kun kotona on vielä kaksi aikuista vaan säästää äidille myöhempinä viikkoina tarvittavaksi hätäravinnoksi.

2. Ulkoista ruokahuoltoa. Bookkaa kumppani kokkaamaan. Kun äiti on alkuun 24/7-kiinni vastasyntyneen hoivaamisessa, perheen toinen aikuinen voi ottaa roolia ruoanlaitosta, kauppareissuista, pakastimen varastojen ylläpidosta sekä äidin ruokinnasta.
Pyydä ja ota vastaan ruoka-apua. Kun ystävä tai sukulainen on tulossa katsomaan vauvaa ja kysyy "Voisinko tuoda jotain?" - opettele sanomaan "Kyllä, kiitos. Ruokaa! Voisitko myös tehdä meille lounaan?". Parasta, mitä sukulainen tai ystävä voi tehdä tuoreen lapsiperheen avuksi, on tuoda mukanaan iso vuoallinen makaronilaatikkoa, josta riittää moneksi päiväksi. Rotinameiniki rules!

3. Keskity määrään ja varastoi. Nyt ei välttämättä ole paras aika ruokahifistelyyn ja uusien reseptien testailuun. Satsatkaa sen sijaan vaivattomuuteen, nopeuteen ja määrään. Tehkää ruoka kerralla runsaasti ja pakastakaa, pakastakaa, pakastakaa. Aterianvarastojen ylläpito vaatii pitkäjänteistä työtä pakasterasioiden parissa. Laatikko- ja pataruokia sekä keittoja - etenkin nämä sopivat yleensä hyvin pakastettavaksi. 

4. Älä jätä aterioita väliin - etenkään aamupalaa! Itselläni aamupalan ohittaminen oli yksi suurimmista kompastuskivistä. Olen aina ollut huono aamupalansyöjä ja aamuvarhain unenpöpperöisenä tuntui tarkoituksenmukaisemmalta  kaataa kurkkuun litra kahvia kuin alkaa vääntämään voileipiä. Omalla kohdallani ratkaisun tähän toi aamupalan valmistelu jääkaappiin jo edellisenä iltana. Tuorepuurosta muodostui lempparini. Ainekset sekaisin kulhoon illalla ja aamulla puuro oli valmiina lusikoitavaksi. Tadaa!

5. Relaa. Pääasia, että syöt jotain riittävästi niin, että jaksat ja palaudut. Ravinnon terveellisyys- ja monipuolisuusaspekeja ennätät viilailla kuntoon myöhemmin, kun uusi arki alkaa tulla tutuksi ja löytää rytminsä.   



Mitä hyviä käytäntöjä teillä on sovellettu? Miten te muut äidit olette helpottaneet omia ruokailujanne pienen vauvan kanssa?

-M


6 kommenttia on "Vauva-arjen ruokahuolto - viisi vinkkiä tuoreelle äidille"
  1. Hyviä vinkkejä! Meidän blogissa on haaste sinulle :)

    yhtakuinkolme.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta. Tartun siihen vähän myöhemmin :) Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  2. Ruokahuoltoa on hyvä tosiaan ulkoistaa ja vauva-arjen keskelle oli ihana saada mummi tekemään jääkaappiin ja pakastimeen ruokaa valmiiksi. Samalla siivosi kodin <3 Yksi mikä ei liity ruokaan, mutta mielestäni tärkeä juttu, on ottaa paljon valokuvia etenkin ekana vuonna! Varsinkin jos vauvavuosi on uuvuttava, moni vuoden aikana tehty ja koettu juttu saattaa yksinkertaisesti unohtua muistista. On sitten hyvä muistella valokuvien avulla jälkeenpäin, että mikä kaikkea vauvavuotena tapahtui! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tuollainen mummi on kyllä kultaakin kalliimpi ;) Ja totta puhut tuosta valokuvauksesta - unohtelua on havaittu täälläkin suunnassa.

      Poista
  3. Tuo etukäteen pakasteen täyttö olis kyllä ollut tosi hyvä. Kiten myös nuo muut. Samat virheet tein. Lisäks harmitti, että väsymyksessä veti ihan hirveesti hiilareita, suklaata jne ja sit nukku vielä huonommin silloin kun vähän pysty. Olin raskausaikana syönyt tosi terveellisesti ja sen järkyttävän väsymyksen lisäksi sitten mahakivuista huutavan vauvan kanssa sitten söin huonosti ja kärsin itsekin vatsakivuista. Ei kovin hyvä vauvallekas, jos äiti on huonotuulinen.

    VastaaPoista
  4. Mulla lähti jossain vaiheessa kahvinkulutus ihan lapasesta. Mutta kun arki alkaa helpottumaan, voi aina palata takaisin ruotuun :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!