Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Pikku-kalamiehen seljanka, 6 kk+

1/08/2016
Kun ulkona paukkuu pakkanen, lämmittävä keittolounas tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Yksi omista ikisuosikeistani on kalaisa seljankakeitto. Sen tomaattisesta liemestä pitää mielestäni ehdottomasti löytyä reilusti suolakurkkua sekä kapriksia. Luottoreseptini ei siis aivan sellaisenaan sovellu pienille maistelijoille. 

Kehittelikin koko perheen makuun sopivan version perinteisestä venäläishenkisestä kalaseljankasta. Tässä pikkuväellekin toimivassa reseptissä suolakurkku on korvattu tavallisella tuorekurkulla ja kapristen sijaan liemessä kelluvat herneet tuomassa väriä. Ja toimiihan se! Huomaa myös liemen "salainen ainesosa" eli appelsiinimehu. Tulipa samalla myös todistettua, että kalakeitosta voi oikein maustamalla saada erittäin maukkaan - jopa ilman suolaa. 


Pikku-kalamiehen seljanka, 6 kk+

Reseptillä syntyy reilunkokoinen kattilallinen keittoa.

1 l vettä
2 kpl laakerilehteä 
4 porkkanaa
1 sipuli  
n. 400 g kalaa (esim. lohta, seitä, kuhaa - myös pakastekala sopii)
0,5 dl herneitä (pakaste)
puolikas tuorekurkku
2 tomaattia
1 tlk kuorittuja tomaatteja 
puolikkaan appelsiinin mehu puristettuna
pippuria
tuoretta tilliä

  • Jos käytät pakastekalaa, sulata kala jääkaapissa ennen kuin
    alat valmistaa keittoa (sulamisaika n. 8 h)
  • Mittaa isoon kattilaan kiehumaan n. 1 l vettä ja lisää laakerilehdet. 
  • Pilko porkkanat ja sipuli - lisää kypsymään liemeen, anna kypsyä n. 10-20 min palojen koosta riippuen. Pilko tuorekurkku ja tomaatit.
  • Tarkista kalafileiden ruodottomuus ja pilko kalat kuutioiksi. Lisää kalakuutiot, tuorekurkku- ja tomaattipalat sekä tölkistä kuoritut tomaatit (pilko pienemmäksi) kastikkeineen liemeen ja anna kypsyä n. 5-10 min, kunnes kalat ovat kypsyneet ja kasvikset hieman pehmenneet. 
  • Lisää puolikkaan appelsiinin mehu, pippuria sekä hienonnettua tuoretta tilliä. 
  • Soseuta tarvittaessa.  


Millaisia keittoja teillä nautitaan? 


Lämminhenkistä viikonloppua!
Nautitaan talvikeleistä :)

-M 


PS. Ja koska pakkasten povataan jatkuvan, kurkkaahan myös toinen lämmittävä reseptini Baby Chili, 8kk+


1 kommentti on "Pikku-kalamiehen seljanka, 6 kk+"
  1. Voi kiitos tästä! Tällainen seljanka on ollut omiakin suosikkeja, mutta ei ole aikoihin tullut tehtyä. Tämä versio pitää testata :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!